Partij van de Arbeid HG

uw lokale partij als het er echt om gaat

De PvdA in Hardinxveld-Giessendam staat voor een sociaal en rechtvaardig beleid, met in ieder geval voldoende sociale voorzieningen, voor mensen die deze ook echt nodig hebben.


Afscheid gemeenteraad Joop Kuipers

 

 25 maart 2014

Lees Hier de afscheidsspeech van Joop 

 

17 jaar raadslidmaatschap, afscheid gemeenteraad


25 maart 2014


Beste Joop,

Vandaag neem jij na 17 jaar raadslidmaatschap afscheid van onze gemeenteraad. Een ongelooflijke lange tijd waarin jij je hebt ingezet voor sterker en socialer Hardinxveld-Giessendam. Inzet die je niet alleen vanuit de raad pleegde, maar bijvoorbeeld ook vanuit stichtingsbestuur Drijvershof en (nog steeds) vanuit de Huurdersraad. Betrokken burgerschap van de bovenste plank.

 

Met enthousiasme en emotie gingen thema’s als woningbouw, grafrechten, hondenpoep en communicatie met de inwoners jou na aan het hart. Met name de communicatie met onze inwoners wil ik benadrukken. Joop vervulde namelijk een ombudsfunctie in de PvdA-fractie. De PvdA heeft nog nooit zoveel bezoekers gehad op het fractiespreekuur als de afgelopen jaren. Joop nodigde steevast inwoners uit die vragen of problemen hadden. En ook al was de agenda soms nog zo vol, we maakten tijd om een luisterend oor te bieden. Uiteindelijk gaat de politiek namelijk om de mensen en niet om de beleidsstukken. Dankzij Joop zit het bieden van een luisterend oor ingebakken in de Partij van de Arbeid. Joop trok de samenleving vaak het gemeentehuis in.

Joop en zijn muziek keus 

Ik ben zelf nu zo’n 5 jaar politiek actief voor de PvdA en dus nog maar een beginner vergeleken met jou. Toch wil ik graag even terugblikken op onze gedeelde persoonlijke ervaringen. Het begon allemaal eind 2008. Jij pikte mij net als nu regelmatig op voor vergaderingen. Wat mij als eerste opviel was de muziek die je in de auto draaide. In mijn ogen paste die muziek niet helemaal bij jouw…, hoe zal ik het zeggen…, middelbare leeftijd. Ik geef het toe, een puur vooroordeel van mijn kant. Maar ik had geen reggaeton, reggae en Slamdance 40-hits verwacht. Met name op het gebied van dance muziek klikken Joop en ik erg goed en krijg ik de laatste tracks van Joop Hakkie regelmatig op CD. Een goede raadsvoorbereiding kan niet zonder goede muziek of niet Joop?

Three Little Birds’ van Bob Marley

Daarnaast wil ik graag nog een muzikale anekdote met jullie delen. Joop draaide onderweg van en naar het gemeentehuis namelijk regelmatig de klassieker ‘Three Little Birds’ van Bob Marley in de auto.

Nu weet ik als Ajacied dat dit nummer een clublied van Ajax is en bij elke wedstrijd in de Arena gedraaid wordt. Toen ik dit Joop, een fanatieke Feyenoorder, vertelde werd het even stil in de auto. ‘Three Little Birds’ heb ik hem daarna niet meer horen draaien.

Ja, net als de PvdA zit Feyenoord diep bij Joop. Daarbij horen natuurlijk ook de plagerige whatsappjes aan mijn adres als Ajax punten heeft laten liggen. Wel blijven doen he Joop!

Joop, en op de bank zitten

Twee decennia actief voor de PvdA is niet misselijk. Partij van de Arbeid is Joop Kuipers en Joop Kuipers is de Partij van de Arbeid. Het zal dus voor ons allemaal wennen worden de komende tijd. Natuurlijk voor jou, voor de PvdA-fractie, voor de gemeenteraad, maar bovenal ook voor Jenny. Van minstens twee avonden en 15 tot 20 uur in de week politiek bedrijven naar meer avonden samen op de bank. Joop blijft natuurlijk nog wel biljarten op maandag en voetballen op vrijdag en zondag. Maar ik kan me zo voorstellen dat Jenny na 17 jaar weer even moet wennen aan Joops regelmatige aanwezigheid in de avonden.

Jenny, stuur hem gerust nog eens van huis om bij de fractie- en raadsvergaderingen aanwezig te zijn. Wij zullen hem met open armen ontvangen en graag gebruik maken van zijn ervaring en kennis.

Ik kan in ieder geval zeggen dat ik Joop ga missen naast mij in de raad. Ik ken namelijk geen PvdA-fractie zonder Joop.

loods van Neptune  

Zeker de laatste twee jaar heb ik als fractievoorzitter nauw en prettig met Joop samengewerkt. Ik herinner me nog heel goed hoe we hebben geworsteld over de nieuwe loods van Neptune en recent nog over het zebrapad Thorbeckestraat. Ook kan ik me nog als de dag van gisteren herinneren dat wij op een zaterdagmiddag op het Nassauplein orde moesten scheppen in een groep van hondenbezitters en omwonenden. Zij konden het op dat moment niet eens worden over de mogelijke aanleg van een hondenuitrenveld en dat ging er soms heet uit. Op zulke momenten komt de rust van 17 jaar raadservaring goed van pas. Verder zal ik natuurlijk ook de spanning gaan missen dat ik niet altijd van tevoren wist wat Joop namens de PvdA op een avond ging zeggen of vragen.  

“ongeleid projectiel” 

Joop verraste nog wel eens vriend en vijand. Grappig is dat Joop in dat opzicht  in twintig jaar ook niet veranderd is. Zo is in interne PvdA-notulen uit 1994 te lezen dat Joop op 26 mei 1994 voor het eerst het woord voerde over de afbraak van woningen langs de Wilhelminalaan, de Nieuwe weg en Over ’t Spoor. Diezelfde avond maakte debutant Joop ook meteen gebruik van de mogelijkheid om op verrassende wijze iets aan de orde te stellen tijdens de rondvraag. En dat verrassen zal hij die avond niet voor het laatst doen. In citeer de notulen: Met de rondvraag  zou Joop een reputatie opbouwen als “ongeleid projectiel”. 

Dat ongeleide is Joop ten voeten uit. En dat hoort bij een positief-kritische PvdA-politicus. Politiek is namelijk emotie, zeker voor een PvdA’er. Pure politiek komt recht uit het hard en leidt tot het stellen van de juiste vragen. Dat heb je 17 jaar voortreffelijk gedaan Joop. En dat gaan Eelke, Esmeralda, ik en al die andere PvdA’ers de komende decennia ook proberen te doen.

De PvdA gaat er vanuit dat je betrokken blijft en ons blijft volgen. Want je weet maar nooit. Dit is namelijk niet je eerste, maar je derde afscheid van de raad. Eerder nam je afscheid in 2002 en 2006. Graag wil ik de nog steeds actuele woorden citeren die je uitsprak bij het overigens korte afscheid van de gemeenteraad op 14 maart 2006:   

“Mijnheer de voorzitter. Ik houd het kort. Ik heb iets met “Kozen”. Ik ben eerder de raad uitgegaan door een Koos. Ik ben de raad ingekomen door een Koos. Nu ga ik er weer uit door een Koos. Zo blijf je kiezen door Kozen. Ik hoop weer een keer terug te komen, want afscheid nemen vindt ik ook leuk. Ik hoop dat het de komende 4 jaar gaat, zoals het het laatste jaar is gegaan. Wij moeten naar elkaar luisteren. Wij moeten met elkaar proberen het dorp overeind te krijgen. Dat is belangrijk. Ik hoop ooit nog een keer terug te komen!”

Beste Joop,

Je bent altijd welkom. Namens de PvdA wil ik je bedanken voor het harde werken, je tomeloze inzet en het laten doorklinken van het sociale PvdA-geluid. Het ga je goed rooie!

 

Niek Verkaik

Partij van de Arbeid Hardinxveld-Giessendam 

 
Top